Zowel zakelijk als op de particulieren markt zijn veel mensen bezig met de vraag: “Kopen, huren of leasen zonnepanelen?” De advertenties vliegen je om de oren en elk bedrijf lijkt jou de beste deal te kunnen geven. We zijn ons gaan verdiepen in de verschillende opties en hebben alle voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet.

Maximaal financieel uitkomen

Eigenlijk is dit eerste thema vrij eenvoudig. Wil je maximaal profiteren van de voordelen van zonnepanelen, dan moet je kiezen voor het kopen van zonnepanelen. Je investeert direct eenmalig een bedrag aan het volledige systeem, maar komt wel in aanmerking voor subsidie. Het huren en leasen van zonnepanelen ben je financieel altijd iets duurder uit.

Er is alleen één belangrijke kanttekening in dit verhaal. Als je zonnepanelen hebt gekocht, ben je zelf verantwoordelijk voor het onderhoud en reparaties. Deze twee onderdelen worden gedekt in de lease- of huurcontract, waarbij de leverancier hiervoor aansprakelijk is. Maar ben je zelf eigenaar van de zonnepanelen, dan dien je hier ook zelf voor te zorgen.

Eenmalige investering

Om zonnepanelen aan te schaffen betaal je eenmalig een behoorlijk bedrag om dit te kopen. Heb je dit geld niet op je rekening staan, dan kun je kiezen voor leasen of huren van zonnepanelen. Let er wel op dat dit onder aan de streep aanzienlijk duurder is dan het direct aanschaffen van zonnepanelen. Verdiep je daarom ook in geld lenen voor zonnepanelen. Dit kan in sommige gevallen voordeliger zijn.

leasen zonnepanelen

Huren is dubbel zo duur

Het huren van zonnepanelen kun je financieel het beste vergelijken met het kopen of huren van een huis. Op lange termijn is het kopen van een huis met geleend geld van de bank veel interessanter dan het huren van een woning. Dit zelfde principe zien we ook terug bij zonnepanelen. De kosten hiervoor kunnen op lange termijn wel dubbel zo duur uitvallen.

Woningwaarde stijgt niet mee bij leasen of huren van zonnepanelen

Heb je gekochte zonnepanelen op je dak liggen. Dan stijgt je woningwaarde gemiddeld zo’n 2,68%. Helaas geldt dit niet als het gehuurde of geleasede zonnepanelen betreft. Sterker nog, het kan een negatief effect hebben op de verkoopwaarde, omdat het contract overgenomen dient te worden op de nieuwe bewoners.

Bij huren of leasen overzicht in de maandelijkse kosten

Zoals je vaak ziet bij alle huur- en leasecontracten, ben je maandelijks een vast bedrag kwijt. Dit is ook het geval bij het leasen van zonnepanelen. Je weet hierdoor precies waar je maandelijks aan toe bent. Maar ook bijvoorbeeld het onderhoud en reparaties aan de zonnepanelen kun je heel makkelijk uitbesteden. De kosten hiervoor zijn vaak opgenomen in je maandbedrag, waardoor je volledig ontzorgt wordt. Hou je dus van gemak en overzicht in je financiën. Dan kan het leasen of huren van zonnepanelen een goede optie voor je zijn.

Huren, leasen of kopen?

Onze eindconclusie is dat als je portemonnee het toelaat, je het beste kunt kiezen voor het kopen van zonnepanelen. Je krijgt je BTW terug van de belastingdienst en je betaald geen extra kosten. Ook stijgt de waarde van je woning, terwijl je energierekening daalt. Heb je geen geld voor een eenmalige investering, dan bieden zowel huren als leasen dezelfde voordelen. Namelijk dat je geen grote investering hoeft te doen. Helaas heeft het verder voornamelijk veel financiële nadelen.

Wil je meer weten over het leasen van zonnepanelen? Lees hier verder.

 

leasen zonnepanelen