2de hands auto leasen

Je hoort en ziet het steeds vaker. Naast het leasen van nieuwe auto’s is men geïnteresseerd in een 2de hands auto leasen. De reden waarom men hier zich in verdiept is omdat het vaak voordeliger uitpakt, maar dit is niet altijd zo. We hebben daarom onze experts gevraagd zich te verdiepen in dit onderwerp en geven je ons advies.

Hoe ziet de tariefstelling eruit bij een 2de hands auto leasen?

Je zou verwachten dat een 2de hands auto leasen goedkoper is dan het leasen van een nieuwe auto. Maar helaas werkt dit niet altijd zo, met name geldt dit voor private lease. De tarieven voor private lease worden namelijk bepaald door verschillende factoren, zoals waardedaling, onderhoudskosten, inkoopprijzen, reparaties enzovoort.

Hierdoor kan een leasemaatschappij ervoor kiezen om bijvoorbeeld hogere kosten voor reparaties in te calculeren dan bij een splinternieuwe auto nodig is.

Onderhoud bij een 2de hands lease auto

De verwachte restwaarde van een lease auto is een onderdeel waarop de tarieven voor een 2de hands lease auto op wordt bepaald. Bij een nieuwe auto zal deze waarde sneller dalen dan bij een 2dehands auto. Maar daar staat weer tegenover dat onderhoud- en reparatiekosten weer hoger liggen dan bij een nieuwe auto.

Op deze manier kun je niet stellig concluderen dat een 2de hands auto leasen per definitie goedkoper is dan een nieuwe auto leasen.

Leasemaatschappijen hebben een inkoopvoordeel op nieuwe auto’s

Nog een reden waarom het voor leasemaatschappijen vaak gunstiger uitpakt om met alleen nieuwe auto’s te werken, is omdat zij op grote schaal auto’s inkopen.

Dit inkoopvoordeel zorgt voor hoge kortingen, waardoor zij een scherp leasetarief kunnen aanbieden voor private lease. Bij een gebruikte auto geldt uiteraard dit voordeel niet. Ook gaat het vaak om kleinere aantallen of zelfs maar een enkel exemplaar.

Afschrijving van een lease auto

Je ziet bij de waarde van een auto dat deze de eerste twee jaar snel aan waarde verliest. Eigenlijk verliest een nieuwe auto direct al veel waarde als het de fabriek uit rijdt.

Als we hier de tabellen en rekensommen op na slaan, dan ben je het voordeligste uit om voor een 2de hands lease auto te kiezen die 2 jaar of ouder is. Je bent op die manier prijstechnisch het beste af. Doordat de afschrijving van een auto in het begin het hoogste is, wordt de aanschafprijs van een tweedehands lease auto aantrekkelijker. De hoogste afschrijving heeft namelijk al plaats gevonden. Waardoor de aanschafprijs een stuk lager is komen te liggen bij een auto die al gebruikt is.

Een kortere looptijd bij een tweedehands lease auto

Tijdens onze zoektocht naar 2dehands lease auto’s, was het opvallend dat in deze categorie er een kortere looptijd van leasecontracten te vinden zijn. Het is daarom een goede tussenoplossing als je niet voor lange tijd vast wil zitten aan een leaseauto. Bijvoorbeeld omdat je op korte termijn wilt overstappen op een elektrische auto, maar nog even wilt wachten op nieuwe modellen.

2de hands lease auto’s zijn er veel te vinden in een contractlooptijd van één of twee jaar. Ze hebben vaak al wat kilometers op de teller staan, waardoor het ook voor een leasemaatschappij beter uitkomt om voor een kortere looptijd te kiezen.

Meer weten over een auto leasen? Lees hier verder.

2de hands auto leasen