auto leasen

Auto leasen

Top 3 Partijen om een auto te leasen

1. Je nieuwste camera lens huren zonder langlopend contract? Bij Grover zeg je elk moment op.

2. Skala heeft het grootste assortiment en is ideaal voor het langdurig leasen van producten.

Inhoudsopgave van Auto leasen

 • 1. Waar kan je een auto leasen?
  • 1.1 Welke diverse type auto’s vindt je onder een prive autolease?
 • 2. Waarom een auto leasen?
  • 2.1 Hoe werkt het leasen van een auto?
  • 2.2 Wat zijn de kosten?
  • 2.3 Kan ik een auto leasen zonder BKR check?
  • 2.4 Voor- en nadelen van leasen.
auto leasen

1. Waar kan je een autolease?

In Nederland wordt het steeds populairder; privé een auto leasen. Maar ook andere (betaalde) varianten komen steeds vaker voor. Zoals bijvoorbeeld een auto op afbetaling, het huren van een auto of een deel-auto. Het is ook niet zomaar iets, een auto kopen. Dit blijft een grote uitgave. Om deze reden zijn er steeds meer autobedrijven die hierop inspelen, zoals een auto leasen. Door de grote populariteit zijn er meer bedrijven die hier veel opties voor aanbieden. Zoals bijvoorbeeld ANWB autolease en JUSTLEASE.

 

1.1 Welke diverse type auto’s vindt je onder een privé auto leasen?

In feite zijn alle type auto’s beschikbaar om privé te leasen. Uiteraard hangt dit ook sterk af van je eigen persoonlijke voorkeuren. Het is erg belangrijk dat je goed voor jezelf bepaald welk bedrag je hier maandelijks voor over hebt. Het spreekt voor zich dat een gloednieuwe leaseauto fors duurder is dan een tweedehands leaseauto.

1.2 Wat zijn de populairste automerken?

Als je kijkt naar de meest verkochte type automerken in Nederland, dan zijn er 5 automerken erg populair. Het gaat momenteel om de Opel Astra, Volkswagen Golf, Volkswagen Polo, Ford Focus en de BWM 3-serie. Al deze type auto’s zijn ook als leaseauto beschikbaar.

Doordat er zoveel (lees alle) auto typen beschikbaar zijn als leaseauto, maakt dit het ook voor sommige lastiger om een keuze te maken. Dit brengt een extra uitdaging met zich mee. Met name omdat steeds meer automerken ook weer onderdelen van andere automerken gebruiken in hun auto. Wist je bijvoorbeeld dat Skoda in veel gevallen de motoren van de Golf en Polo gebruikt? Door je te verdiepen in de diverse auto’s kan het zijn dat je niet kiest voor het populairste (en duurste) merk, maar juist voor een minder populaire leaseauto, maar wel met de beste onderdelen.

2. Waarom een auto leasen?

Voor velen blijft een auto kopen een behoorlijke uitgave. Ook tweedehands ben je zo minimaal een paar duizend euro’s kwijt voor een auto. En dit geld staat niet altijd klaar op de spaarrekening. Maar heb je wel nu een nieuwe auto nodig? Dan is het een optie om je te verdiepen in de diverse mogelijkheden, zoals leasen of een auto op afbetaling.

2.1 Hoe werkt het leasen van een auto?

Een auto leasen is zoals hierboven al beschreven erg eenvoudig. Door het grote aanbod, de diversiteit van merken en type auto’s, maar ook de maandelijkse bijdrage is er voldoende variatie. Maar door deze diversiteit is het van groot belang om je goed te verdiepen in leaseauto.

Als particulier privé een auto leasen betekend dat je een (nieuwe) auto leent, waarvoor je maandelijks een bijdrage betaald. Behalve brandstof zijn alle kosten die je voor een auto normaal gesproken hebt, inbegrepen in dit maandbedrag. Denk bijvoorbeeld aan reparatie en onderhoud, verzekeringen, wegenbelasting, pech-hulp etc. Je wordt dus volledig ont zorgt, met private auto lease. Uiteraard zijn verkeersboetes naar brandstofkosten wel voor eigen rekening.

2.2 Wat zijn de kosten?

Wanneer je een auto gaat leasen dan spreek je een looptijd af, meestal varieert dit van 12 t/m 60 maanden. Hoe langer de looptijd van het contract, hoe lager het maandbedrag normaliter wordt. Verder zullen de kosten ook afhankelijk zijn van het type en merk auto, maar ook of de auto gloednieuw is of al in gebruik is genomen. Gemiddeld zal het bedrag variëren tussen ongeveer €250,- tot meer dan €3.000,- per maand. Voor een Audi Q3 betaal je uiteraard meer dan voor een Volkswagen Up. Verder zijn de aantal kilometers per maand bepalend voor het maandbedrag. Met deze rekentool kun je eenvoudig een inschatting krijgen voor het maandbedrag van je favoriete auto.

2.3 Kan ik een auto leasen zonder BKR check?

Bedrijven die niet zijn aangesloten bij het Keurmerk Private Lease registreren over het algemeen niet bij het BKR. Het is dus mogelijk om zonder BKR registratie een auto te leasen. Bedrijven die wel aangesloten zijn bij het Keurmerk Private lease registreren 65% van het leasebedrag.

2.4 Voor- en nadelen van leasen

Private lease is niet voor iedereen interessant. Het is daarom belangrijk om de voor- en nadelen van elkaar af te wegen. Je gaat een langdurig contract aan en wilt natuurlijk er zeker van zijn dat je dit contract kunt volhouden. We hebben daarom de voor- en nadelen voor je uitgezocht en op een rijtje gezet.

Voordelen:
 • Geen grote eenmalige uitgave. Een nieuwe auto kopen is duur, met leasen kies je voor een maandelijks bedrag, hierdoor hoef je niet een groot bedrag bij elkaar gespaard te hebben. Wel moet je een vast inkomen hebben.
 • Inzichtelijke kosten. Je weet precies wat je maandelijks moet betalen. Tel hier je brandstofkosten bij op en je hebt een helder inzicht.
 • Het is makkelijk, je hebt geen omkijken meer naar de auto. Het onderhoud (en dus financiële tegenvallers) zit allemaal in je maandelijkse bedrag inbegrepen.
 • Ideaal voor jongeren; je hebt nog weinig eigen geld en geen no-claim korting opgebouwd. Dan kan dit een aantrekkelijke optie zijn voor een nieuwe en betrouwbare auto.
 • Ideaal voor senioren; je kunt vaak moeilijker geld lenen bij een financiële instelling voor de aankoop van een auto.
Nadelen:
 • Kostbaar wanneer je de auto weinig gebruikt. Privé een auto leasen is financieel aantrekkelijk als je voldoende kilometers per jaar rijdt, ongeveer vanaf 15.000 kilometer.
 • Contractbreuk is erg duur. Is je persoonlijke situatie bijvoorbeeld gewijzigd? Dan kun je wel onder je maandelijkse autolease uit komen, maar dit is niet goedkoop.
 • Het is niet de meest goedkoopste vorm van autorijden. Dat is namelijk wanneer je een tweedehands auto helemaal oprijdt.
 • Schadevrije jaren kunnen verloren gaan, omdat de verzekering van je leasecontract niet op jouw naam staat. Je opgebouwde no-claim korting vervalt na 3 jaar.
 • Let op het eigen risico bij schade.

Ben je benieuwd welke items je nog meer kunt leasen? Zie dan ons overzicht van leaseproducten.