Wat is financial lease

De betekenis van financial lease leggen we je in dit artikel haarfijn uit. Het is een term die we steeds vaker tegen komen, maar wat is het nu eigenlijk precies? En wat is het verschil met private lease of überhaupt leasen? Lees snel verder.

Wat is financial lease?

Financial lease is een leasevorm waarbij je direct economisch eigenaar van het voertuig wordt. Dit houdt dus in principe in dat de leasemaatschappij via financial lease als kredietverstrekker functioneert. De auto is het onderpand, waarover je direct de beschikking hebt.

Wel ben je zelf verantwoordelijk voor alle kosten omtrent de auto, zoals de wegenbelasting, verzekering en onderhoud. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld private lease.

Waarom kiezen voor financial lease?

Heb je niet het bedrag voor de aanschaf van een auto op je rekening staan? Dit kan zowel voor een prive auto of bedrijfswagen betreffen. Dan kun je kiezen voor het lenen van dit bedrag, huren van een auto of bijvoorbeeld financial lease. Het gaat er om waar jij je goed bij voelt.

Wil je direct eigenaar zijn van de auto, dan is financial lease een goede optie. Economisch gezien ben jij de eigenaar en is de auto je onderpand. Na het afronden van je leasecontract ben je ook daadwerkelijk eigenaar van de auto.

Hoe werkt financial lease?

Bij de lease maatschappij kies je jouw auto (of bedrijfswagen) uit. Je kunt hierin in veel gevallen onderhandelen over de aanschafprijs en eventuele inruilwaarde. Je spreekt met elkaar een looptijd en aanbetaling af, vervolgens stel je hierover een contract op. Er zijn een aantal factoren die de prijs van het leasecontract bepalen. Zo is de duur van het contract erg bepalend. Maar er zitten verschillende voor- en nadelen aan financial lease.

Voordelen financial lease:

 • Direct economisch eigenaar van de auto.
 • Je hebt (meer) vrijheid over gebruik en onderhoud dan andere manieren van leasen.
 • Een bedrijfswagen mag je voorzien van bestickering.
 • Je bent niet gebonden aan een bepaald aantal gereden kilometers.
 • Je kunt je oude auto vaak inruilen en/of aanbetaling en slottermijn afspreken.
 • Als bedrijfswagen kun je rente en andere kosten aftrekken.
 • Tussentijds boetevrij aflossen.

Nadelen financial lease:

 • Je betaalt rente over het maandelijkse leasebedrag.
 • Je loopt als eigenaar risico op eventuele waardeverminderingen.
 • Je bent zelf verantwoordelijk voor verzekeringskosten, onderhoud en reparatiekosten.
 • Het is niet mogelijk om tussentijds het contract stop te zetten.

De looptijd voor financial lease is vaak tussen de 12 en 60 maanden. Je kunt kiezen voor een aanbetaling of slotsom. Al deze elementen hebben invloed op het maandelijkse bedrag wat je gaat betalen. Tot slot betaal je nog btw over de nieuwe auto. Dit kun je later weer verrekenen met eventuele zakelijke inkomsten.

Let op:

Bij elk contract horen natuurlijk rechten en verplichtingen. We raden daarom altijd aan om je vooraf goed te verdiepen, voordat je een leasecontract afsluit. Controleer goed de voorwaarden, zodat je zeker weet dat je hieraan kunt (en wilt) voldoen. Kun je het maandelijkse termijn niet meer voldoen terwijl het grootste deel nog niet is afgelost, dan heeft een leasemaatschappij bijvoorbeeld het recht om de auto op te eisen.