privatelease

Financial lease of private lease?

Welke vormen financial lease of private lease zijn er?

Het is inmiddels algemeen geaccepteerd: particulieren huishoudens die auto’s leasen. Het is een verschijningsvorm van lease die hoort onder de noemer operational lease, wat weer onder huur valt. Naast deze soort zijn er nog een boel andere varianten. Denk hierbij aan occasion (tweedehands) of shortlease. Het is belangrijk goed op de hoogte te zijn van de verschillen, voor je overgaat tot het leasen van jouw nieuwe auto.

Wat is private lease?

Het leasen van auto’s is bekend geworden door de zakelijke lease markt. Sinds een aantal jaren is deze vorm van autobezit ook groot geworden onder particulieren. De grotere leasebedrijven bieden consumenten dus ook de mogelijkheid om een auto voor particulier gebruik te leasen. Dit fenomeen heet private lease. Op deze manier betaal je voor alle kosten één vast bedrag per maand. Zo hoef je onverwachte reparatiekosten niet meer zelf op te hoesten wat ook geldt voor belastingen en verzekeringen. Wel ben je aan het einde van de looptijd geen eigenaar van de auto.

Wat is financial lease?

Veel mensen vergissen zich in deze vorm van en denken dat dit niet particulier af te sluiten is. Terwijl dit niet het geval is. Financial lease heet ook wel financiele lease en is eigenlijk een vorm van huurkoop. Dit betekent niets meer dan dat je aan het einde van de looptijd de auto geheel hebt afbetaald. In tegenstelling tot private lease ben je bij financial lease dus na de looptijd wel eigenaar van de auto. Toch moet je opletten: in sommige gevallen kan het zijn dat een leasebedrijf financial lease aanbiedt als private lease. Let daarom altijd goed op wat er in het contract wordt vermeld over de restwaarde en de daar aan verbonden risico’s.

private lease

Wat is shortlease, financial lease of private lease?

Weer een term wat over leasen gaat. Is dit dan ook een variant die onder financial lease of private lease valt? Nee dit is weer een hele andere variant. In dit geval huur je een auto voor een langere periode. In de praktijk is dit vaak het geval voor als je een auto voor een beperkte tijd nodig hebt. Denk daarbij aan 1 of 2 maanden. In zekere zin lijkt het wel op private lease, het is ook een vorm van huren. En je bent logischerwijs na de looptijd geen eigenaar over de auto zoals bij financial lease het geval is.

Wat is occasion lease, financial lease of private lease?

Occasion lease bestaat nog niet zo lang als financial lease of private lease. In dit geval kan je als particulier een tweedehands auto leasen. Als je het niet belangrijk vind om een nieuw model te rijden kan dit een slimme overweging zijn. In tegenstelling tot financial lease of private lease moet je wel opletten wat je uiteindelijke maandbedrag is. Het kan maar zo zijn dat het voordeliger is om zelf een tweedehands auto te kopen, bijvoorbeeld een oude financial lease of private lease auto. En die vervolgens zelf te onderhouden.