Auto leasen prive

Auto leasen prive: de voor- en nadelen

Ben je aan het brainstormen of een auto leasen prive bij jouw situatie past? We hebben alle voor- en nadelen voor je op een rij gezet, zodat jij de beste keuze kunt maken!

Auto leasen prive

Een auto leasen prive of kopen?

De laatste jaren is private lease enorm populair geworden. In 2020 hebben bijvoorbeeld al 14% mensen meer dan het jaar ervoor gekozen voor private lease. De reden dat steeds meer mensen kiezen voor private lease is dat je niet eenmalig een fors bedrag hoeft te betalen voor een auto. Maar gespreid per maand betaald. Heb je wel voldoende spaargeld, dat is een nieuwe auto zelf direct afrekenen (nagenoeg altijd) goedkoper. 

Als je kiest voor een auto leasen prive, houdt er dan rekening mee dat dit invloed kan hebben op je hypotheek en schadevrije jaren. Ook het vroegtijdig afbreken van een lease contract kan je duur komen te staan. Wil je echt goedkoop uit zijn, kies dan voor een tweedehands auto. Of neem een kijkje bij het leasen van tweedehands auto’s.

Voordelen auto leasen prive

Het ministerie van Financiën heeft onderzocht wat de meeste private leaserijders vinden van hun leasecontract. Daaruit blijkt dat de meeste mensen erg tevreden zijn. Dankzij het gemak, zekerheid, vaste maandelijkse kosten en het ontzorgt worden kiezen de meeste voor private lease.

  • Geen spaargeld nodig: Heb je een vast inkomen, dan kan private lease een oplossing zijn om een nieuwe auto te rijden, zonder spaargeld.
  • Overzicht in kosten: Met private lease weet je precies welk bedrag je maandelijks kwijt bent aan autokosten.
  • Geen zorgen om je auto: Geen onverwachte garagekosten, reparatie of inruil kosten. Alles wordt geregeld door lease leverancier.
  • Altijd een prive auto: Gaat je auto stuk, dan wordt de lease auto vervangen voor een andere (of nieuw) exemplaar.
  • Goedkoper dan een auto kopen: Private lease is vaak goedkoper dan wanneer je een auto koopt met geleend geld. Hier wordt rente over berekend.

Nadelen auto leasen prive

Waar de meeste mensen erg ontevreden over zijn bij private lease, is de negatieve BKR registratie. Dit heeft voornamelijk gevolgen voor je hypotheek. Maar ook je eigen bijdrage bij het rijden van schade en het niet kunnen aanpassen van je kilometerbundel is voor veel private lease rijders een groot nadeel. Bekijk goed de nadelen voordat je een private lease contract aan gaat, want je zit er vaak voor meerdere jaren aan vast.

  • Niet altijd goedkoper: Private lease is niet perse de goedkoopste manier van autorijden. Vind je het niet belangrijk dat je auto niet nieuw is, dan is een tweedehands auto kopen goedkoper.
  • Contractbreuk is duur: Met private lease ga je een contract aan voor een bepaalde periode. Veranderd er binnen die tijd iets – echtscheiding, ontslag enzovoort – dan kom je niet zomaar van je lease contract af.
  • BKR registratie: Private lease beïnvloedt vaak de hoogte van je hypotheek, aangezien private lease als lening wordt gezien.
  • Duur bij weinig kilometers: Rij je niet heel veel, dan is een lease auto niet de beste oplossing. De meeste lease leveranciers gaan uit van jaarlijks minimaal van 10.000 kilometers.

Twijfel je nog of Auto leasen prive bij jouw situatie past? Laat het ons weten en we denken met je mee.