Wat is leasen

Wat is leasen?

Wat is leasen nu eigenlijk? Een vraag die we onszelf vaak hebben gesteld, tijdens het vormgeven van deze website. We geven je alle ins & outs over deze nieuwe manier van producten gebruiken, zoals auto’s, een beamer of wasmachine leasen.

Wat is leasen

Wat is leasen?

Leasen is een financieringsvorm. Dit kan voor allerlei verschillende producten gebruikt worden. Denk hierbij aan bijvoorbeeld bedrijfsauto’s, prive auto’s, computers of andere apparaten. De lease-maatschappij neemt de voor financiering op zich en jij betaald als gebruiker een (vast) maandelijks bedrag voor het gebruik maken hiervan.

Hoe werkt leasen?

In veel gevallen wordt leasing gebruikt in het bedrijfsleven. Heb je bijvoorbeeld meerdere computers en bedrijfsauto’s nodig, dan kun je een overeenkomst aan gaan met een lease maatschappij. Zij financieren de middelen en geven via een lease contract jou de mogelijkheid om de producten te gebruiken. Door het maandelijkse lease bedrag betaal je de lease maatschappij voor het gebruik maken van deze middelen.

Er zijn verschillende lease vormen. In sommige gevallen ben je direct eigenaar het van product. In andere gevallen wordt je pas eigenaar aan het einde van het afgesproken lease termijn. Maar het gebeurt ook dat je helemaal geen eigenaar wordt. Je betaald vaak de waarde van de producten in termijnen. Dit is dus ook het grote voordeel van leasen, want je hoeft niet in één keer het bedrag te financieren.

De verschillende vormen van leasen

Er zijn drie vormen van leasen die veelal gebruikt worden, zoals financial lease, private lease en operational lease. We hebben deze drie vormen uiteen gezet om helder te maken van de overeenkomsten en verschillen tussen deze vormen zijn.

Financial leasen

Deze vorm van leasen is een lening die je afsluit bij de lease maatschappij. Zij financieren de volledige aanschafwaarde, waarbij je direct eigenaar bent van het product. Je betaalt deze voorfinanciering in termijnen terug.

Private leasen

Dit principe van leasen zien we vaak terug bij auto’s. Het vaste bedrag wat je per maand betaald voor private lease, zijn de kosten van de afschrijving. Vaak inclusief kosten voor verzekeringen, belastingen, reparaties en onderhoud. Je betaalt natuurlijk zelf de brandstof en verkeersboetes. De lease maatschappij blijft eigenaar van de auto, waardoor dit ook weer veel lijkt op huren.

Operational leasen

Bij operational leasen blijft de lease maatschappij zowel juridisch als economisch eigenaar van het product. Eigenlijk lijkt deze vorm het meeste op huren. Aan het einde van de afgesproken lease termijn is het product nog steeds van de lease maatschappij. Maar het gebeurt ook steeds vaker dat ze de mogelijkheid bieden dat je het product voor de huidige marktwaarde kunt overnemen.

Voordelen van leasen

We hebben het op dit blog al vaker genoemd, maar het meest beroemde voordeel van leasen is de maandelijkse verdeling van de kosten. Je hoeft niet in een keer een flink bedrag af te rekenen, maar verspreid de kosten. Leasen is vaak ook voordeliger dan een (zakelijke) lening. Met name geldt dit principe als het product een hogere aanschafwaarde heeft onder de €50.000,-

Ook is gemak een groot voordeel van leasen. Je hebt geen omkijken naar onverwachte kosten zoals reparaties en onderhoud, omdat dit (meestal) in een lease contract is opgenomen. Hier betaal je uiteraard indirect ook voor.

Nadelen van leasen

Onderaan de streep is leasen altijd duurder dan wanneer je een product direct aanschaft. Heb je het bedrag gewoon op je spaarrekening staan, dan verlies je minder geld door het rechtstreeks aan te schaffen.

Ook ga je een contract aan met de lease maatschappij waar je vaak niet zomaar vanaf kunt komen. Veranderd er iets in je situatie, zoals het verliezen van je baan, dan kun je niet altijd zomaar van je lease contract af. Check de voorwaarden daarom goed, voordat je een contract afsluit.