Zonnepanelen leasen
1. Je nieuwste camera lens huren zonder langlopend contract? Bij Grover zeg je elk moment op.
2. Skala heeft het grootste assortiment en is ideaal voor het langdurig leasen van producten.
Inhoudsopgave zonnepanelen leasen
Een groene manier van stroom opwekken is door het plaatsen van zonnepanelen op je dak. Steeds meer mensen kiezen hier voor. Een logische trend ook, omdat het niet alleen goed is voor het milieu maar ook een flinke besparing op je energiekosten kan geven.
Een zonnepaneel is een elektrisch apparaat wat zonlicht omzet in elektriciteit. De zonnecellen vangen het daglicht op en zetten dit om naar gelijkstroom. De zonnepaneel is voorzien van een omvormer, waardoor de elektriciteit klaar wordt gemaakt voor gebruik.
- 1. Welke winkels bieden de mogelijkheid voor zonnepanelen leasen?
- 2. Welke modellen zonnepanelen zijn er?
- 3. Zonnepanelen leasen, wat levert het op?
- 4. Hoe werkt zonnepanelen leasen?
- 5. Hoeveel kost het om zonnepanelen te leasen?
- 6. Voor en nadelen zonnepanelen leasen
1. Welke winkels bieden de mogelijkheid voor zonnepanelen leasen?
Er zijn steeds meer leveranciers die zonnepanelen als lease optie aan hun assortiment toevoegen. Een paar grote energieleveranciers zijn Essent, Zelfstroom, Feenstra, HalloStroom en Solease.
Alhoewel leasen erg aantrekkelijk klinkt, ligt het wel wat genuanceerder. We hebben het aanbod goed bekeken en raden het aan om altijd goed de kleine lettertjes te lezen. De voorwaarden van de meeste lease contracten zijn over het algemeen best helder en in begrijpelijke taal geschreven. Maar het is belangrijk om te kijken of deze manier van zonnepanelen gebruiken goed bij jouw situatie past.
2. Welke modellen zonnepanelen zijn er?
Er zijn verschillende soorten zonnepanelen. Welk zonnepaneel je kiest voor het leasen, is afhankelijk van je budget, oppervlak van je dak en je persoonlijke wensen. Denk hierbij aan de prijs, kwaliteit en rendement op jaarbasis. Er zijn op dit moment vier modellen zonnepanelen in Nederland: monokristallijn, polykristallijn, glas-glas en amorf panelen.
De monokristallijn zonnepaneel bestaat uit één kristal en hebben het hoogste rendement. Ze zijn echter wel duurder per m2. Heb je een klein dak, dan haal je met deze zonnepanelen het beste rendement.
Wanneer ruimte op het dak geen rol speelt, kun je kiezen voor de polykristallijne zonnepanelen. Ze hebben een iets minder rendement dan de monokristallijn zonnepaneel, maar zijn ook gunstiger geprijsd.
Glas-glas zonnepanelen zijn de nieuwste modellen en hebben een langere levensduur dan de andere panelen. Je kunt langer gebruik maken van een hoge opbrengst. Qua kosten hebben deze panelen een hogere aanschafprijs, maar dit kun je compenseren met de langere levensduur van de zonnepanelen.
Een amorf zonnepaneel bevat geen kristallen, waardoor ze veel buigzamer zijn. Ze geven wel het minste rendement van deze vier en zijn minder geschikt voor daken. Maar worden wel veelvuldig gebruikt op vaar- en voortuigen zoals bijvoorbeeld bussen, zeilboten en jachten.
3. Zonnepanelen leasen, wat levert het op?
Er geldt een salderingsregeling op het stroom wat afkomstig is van zonnepanelen. Dit betekend dat de opgewekte stroom en de stroom die jij zelf gebruikt tegen elkaar weg gestreept mag worden. Zonnepanelen leveren vaak meer op dan dat je zelf stroom verbruikt (op zonnige dagen). Als de salderingsregeling vervalt, dan worden zonnepanelen ook direct een stuk minder interessant.
4. Hoe werkt zonnepanelen leasen?
Wellicht weet je hoe het werkt wanneer je een auto leaset. Op ongeveer dezelfde manier zonnepanelen leasen ook. Je gaat namelijk voor een bepaalde periode een contract met de zonnepanelen-leverancier aan. Maandelijks betaal je een bedrag voor het leasen. De meeste leveranciers zorgen er dan voor dat de zonnepanelen gratis op je dak worden gelegd.
Na een paar jaar wordt vaak aangeboden dat je de zonnepanelen mag over kopen. Of je kan kiezen voor een nieuwe variant zonnepanelen waarmee een nieuw contract kan worden afgesloten.
5. Hoeveel kost het om zonnepanelen te leasen?
Heb je het bedrag voor zonnepanelen wel op je bankrekening staan? Dan adviseren we om de zonnepanelen zelf te kopen. Dit is uiteindelijk voordeliger dan huren of leasen. Maar mocht dit niet het geval zijn, dan kun je natuurlijk ook kiezen voor leasen.
De kosten voor bijvoorbeeld twee zonnepanelen leasen kosten ongeveer tien tot vijftien euro per maand. Passen er zes zonnepanelen op je dak of garage? Dan variëren de kosten tussen de twintig en dertig euro per maand. Vanaf tien zonnepanelen is de leaseprijs veertig tot zestig euro per maand.
Doordat er veel verschillende partijen zijn die het leasen van zonnepanelen aanbieden is het aan te raden om prijzen en contracten goed te vergelijken. En let hierbij niet alleen op de jaarkosten, maar ook op de voorspelde jaaropbrengst van de zonnepanelen.
6. Voor en nadelen zonnepanelen leasen
Het leasen van zonnepanelen heeft zowel voor- als nadelen. Dit geldt eigenlijk voor alle producten die je leaset, zoals bijvoorbeeld een fiets, tv of auto. Het is daarom aan te raden om je goed te verdiepen in de voorwaarden die de leverancier aan het lease-contract opneemt. Lees goed de kleine letters om onaangename verrassingen te voorkomen. De meest voorkomende voor- en nadelen hebben we voor je op een rij gezet.
Voordelen zonnepanelen leasen
- Geen eenmalige grote uitgaven nodig. Hierdoor worden zonnepanelen op het dak voor een grote groep mogelijk. Niet iedereen heeft het bedrag voor zonnepanelen op de bank klaar staan.
- Je profiteert gelijk van een lage energierekening. Je hoeft niet direct een enorm bedrag te betalen voor de zonnepanelen, maar je hebt wel direct het besparingseffect omdat je jouw eigen energie opwekt.
- Geen onverwachte onderhoudskosten, want dit wordt door de lease partij voor hun rekening genomen. Zoals het onderhoud, schoonmaken en technische problemen. De omvormer die doorgaans tien tot vijftien jaar meegaat, wordt kosteloos vervangen (in de meeste gevallen).
Nadelen zonnepanelen leasen
- Je sluit een lease contract af, dus je zit wel voor een bepaalde periode vast hieraan. In de tussentijd kunnen er dingen veranderen, zoals dat je huishouden groter of kleiner wordt.
- De rekening voor het gas gaat niet omlaag, omdat deze natuurlijk los staat van de energierekening. Je energierekening bepaald over gemiddeld genomen 30 procent van je stroomkosten.
- Leasen is uiteindelijk duurder dan kopen. Heb je wel het bedrag voor zonnepanelen op je rekening staan. Dan ben je voordeliger uit als je dit direct betaald in plaats van zonnepanelen leasen.
Ben je benieuwd welke items je nog meer kunt leasen? Zie dan ons overzicht van leaseproducten.